2011. augusztus 20., szombat

Összeesküvés

Valami nem megy jól a világban. Ez nyilvánvaló. De miért nem? Mi a gond? Látszólag mehetne minden úgy ahogy megszoktuk. Nincs pénz? Nincs energia? Felmelegedés van? Ugyanmár, gondoljunk a hírekre, bankokat mentenek, olaj úszik a tengerben, a szaudiak is megígérték, a július meg amúgy is mennyire hideg volt. De akkor mégis mi lehet a bajok oka? Nyilván csak egy épeszű magyarázat lehet: valakik így akarják. Ez szerepel a titkos forgatókönyvekben, már régen megtervezték és most megcsinálják. És közben milyen ügyesen manipulálják a népet is! Az agymosott tömeg még mindig nem látja mi van a színfalak mögött. A többség birka módjára dolgozik a mátrixban, míg egyesek valamiféle zavaros képeket szőnek holmi biofizikai korlátokról, amibe a világ beleütközött. De mi, beavatottak tudjuk: sötét erők játszanak velünk.



Hogy kik csinálják mindezt? Na ez az a pont, ahol az elméletek elkezdenek divergálni. De leginkább a magasabb/felelősebb pozícióban lévők, illetve azok gyanúsak, akiknek valamivel jobban megy az átlagosnál (bankárok, politikusok, zsidók, szabadkőművesek, kommunisták, katolikusok, kulákok, stb. – nem kívánt törlendő). Na ők a nagy játékosok, világ igazi urai. Velünk kicsikkel pedig az történik, amit a nagyok megengednek, hogy történjen.

Rendszeres olvasóim többségének, azt hiszem nem lesz meglepő amit mondok: nem így működik a világ. Régen sem így működött, ma sem így működik. Értsétek jól: mindig is voltak nagyhatalmú szereplők a világ politikai-gazdasági játszóterén, akik természetesen a saját többi-kevésbé leplezett érdekeik és világfelfogásuk mentén próbáltak élni a befolyásukkal. Ilyenek voltak és vannak. Ám, mint minden szereplőnek, nekik is nagyon korlátozott a mozgásterük. Miért? Mert a rendszer, amiben "kavarnak" önszabályozó. (Zárójel: éppen ez a nyugati demokráciák és a kapitalista piacgazdaság sikerének a titka: a lehető legnagyobb mértékben önszabályozó visszacsatolásokra alapoztak, ami a természetes rendszerek működését utánozza. Mindez a központi irányításhoz képest összességében sokkal rugalmasabb, sokkal reziliensebb rendszereket eredményez.) Egy nagy multi vagy a CIA vezetője, de még Obama vagy Orbán sem tehet meg akármit. Ezek az emberek mind a "székeik foglyai": amennyiben olyasmit próbálnának tenni, ami szerepükkel ellentétes, akkor már ott állnak mögöttük sorban a többiek, hogy a helyükre üljenek. Nem tehetnek meg bármit, amit jónak látnak, külön-külön sem és egymással összeszövetkezve sem. Még olyan dolgokat sem, amik pedig a természet törvényei alapján elvileg megtehetők lennének – ha a szerepeik (=a társadalmi rendszer működése) nem engedik. Nem is beszélve az olyan dolgokról, amiket viszont a természet nem enged – mert pl. nincs elég olaj, vagy nem esik eső egy fél évig, vagy leolvad egy reaktor (ha pl. magára hagyják). Erről szól ez a blog.

Ha valamit nem értenek az emberek, akkor azt hajlamosak a háttérben megbúvó rejtélyes erők hatásának betudni (pl. a bolygókat angyalok mozgatják az égbolton). Az ilyen magyarázatok kitalálása és elfogadása több szempontból is egy kellemes pszichológiailag vonzó lehetőséget jelenthet az azokban hívők számára:

  1. A titkos összeesküvők, mozgató-emberek feltételezése nyújt azokra a negatív vagy furcsa tapasztalásokra, amikre a hétköznapi világ látszólag nem kínál magnyugtató magyarázatot (pl. miért van élelmiszerhiány, amikor annyi a parlagon hagyott földterület? vagy Miért marad annyi föld bevetetlenül, amikor élelmiszerhiány van?) Mindez persze rendszerekben gondolkodva, spontán folyamatokkal is megmagyarázható, de ehhez gondolkodni kell. Sokaknak kényelmesebbek az instant magyarázatok.
  2. A felelősök megjelölése az ember egy régi feszültségoldó konfliktuskezelő és közérzetjavító eszköze. Azáltal, hogy távoli összeesküvők egy csoportjában megláthatjuk a felelősöket a bajokért, megnyugodhatunk. A világ kettéoszlott jókra és gonoszokra, és mi magunk természetesen mindig az előbbiek között vagyunk. Sőt egyből egy receptet is kapunk, hogy "ki ellen" kell küzdenünk a problémák megoldása érdekében, ami adott döntéseink motivációjául is szolgálhat, és a "tettem valamit" jóleső érzésével is eltölthet.
  3. Aki elkezd így gondolkodni, az könnyen egyfajta "titkos tudás" birtokában érezheti magát, amit csak a "beavatottak", akiknek már "felnyílt a szemük" érthetnek meg. Egy ilyen "közösség" tagjának érezni magunkat pedig, ugyebár, jó dolog…

Az is természetes valahol, hogy azok a csoportok vagy rétegek, melyekkel fizikai, kulturális, társadalmi, nyelvi, vagy bármilyen más távolság okán nincs közvetlen kapcsolat, idővel rejtélyesekké, gyanúsakká válnak, különösen akkor, ha valamilyen érdekkonfliktus merül fel, vagy egyszerűen csak jobban megy nekik valamilyen szempontból, mint nekünk, akik "jól tudjuk, hogy mennyire keményen megdolgozunk az eredményeinkért".

Miért gáz mindez?

Ahhoz hogy megoldjunk egy problémát, ahhoz először is egy jó diagnózis kell, arról hogy mi is a probléma. Ha rossz a diagnózis, meghal a beteg, legyenek akármilyen profik is a műtét végzői. Ha összeesküvők ellen harcolunk, de valójában más a probléma, akkor legyünk akármilyen kitartóak a harcosok, a siker garantáltan elmarad. Most a középkori orvosok jutnak az eszembe, akik minden probléma esetén eret mindjárt vágtak… Nem is volt túl jó a túlélési arány.


A mai világunk óriási problémáktól terhes. Nagyon jó úton haladunk a szakadék felé. Nincs már sok időnk és az eszközeink is korlátozottak. A látszólag érthetetlen módon egyre nehezebbé váló körülmények különösen hajlamossá teszik az embert a másokra mutogatásra és a felelősök keresésére. Ha ez a viselkedés társadalmilag felerősödik és tömegessé válik, akkor abból nagyon csúnya dolgok lehetnek. Csúnya dolgok, amik semmilyen megoldáshoz nem visznek közelebb, és aki üt az végül éppen úgy megszívja, mint akit ütnek. Ha még ezt a kis időt és a maradék erőforrásainkat is arra használjuk, hogy délibábokat vagy fantomokat kergessünk, akkor mindannyian nagyon megszívtuk.

Emberek, ismerjük fel, hogy egy olyan pontjához érkezett a történelem, ahol már nem mi irányítunk! A szemek sürgős felnyílására van szükség, minden értelemben. Egy rendszer foglyai vagyunk, éppúgy mint a bankárok, a zsidók, az olajsejkek vagy a hivatalnokok. Ezt a rendszert eddig együtt építettük, mindannyian. Versengésben foglaltuk el benne a legjobb "pozíciókat", ki-ki képességei és lehetőségei szerint. Ha őszintén belegondolunk, az egész eddigi életünk erről szólt. És ez a rendszer éppen összedőlőben van, mindannyiunkkal együtt. Ennek most nem lesznek nyertesei, legfeljebb túlélői.

Irányítói sincsenek a folyamatnak, hacsak nem a fizikai törvények. Így nem bűnbakokat kell keresni. Ahhoz, hogy életben maradhassunk, meg kell tanulnunk ebből a rendszerből kilépni. Ehhez pedig összefogásra van szükség, nem mutogatásra, elméletek felállítására, és felelősök keresésére.


(A bejegyzés részben Norbi előző bejegyzésemhez fűzött megjegyzésére válaszul született...)

7 megjegyzés:

Czúcz Bálint 2011. augusztus 20. 21:37  

Ma olvastam egy a Molnár Géza gyöngyszemet, ami a mai, és az előző bejegyzésemhez egyaránt szorosan kapcsolódik. Bár ez nem összeesküvés, hanem a rendsze rlogikájából fakadó működés, de egyeseknek ez is talán annak tűnhet:

"Lassú összeomlásra azért nem kell számítani, mert az utolsó utáni pillanatig megkísérlik megőrizni a status quo-t. Minden létező erőforrást a régi rend fenntartására fordítanak és ezen nem is változtatnak, tehát a régi rend akkor fog megszűni, amikor az erőforrások ehhez kevésnek bizonyulnak."

Ezzel sajnos én is nagyon erősen egyetértek...

Czúcz Bálint 2011. augusztus 20. 22:26  

És még egy komment saját magamnak:

Íme az egyik nagy játékos, sok elmélet alapján főbűnös története egy bennfentes szemével:

http://steadystate.org/growth-debt-and-the-world-bank/

(kár h rendes linket nem todok ide betenni a kommentek közé. lehet hogy új template-et vagy blogmotort kéne keressek...?)

Gyalázatos manipulátorok? Meglehet, hogy gyalázatosak, hiszen döntő szerepük volt az adósságválság elszabadulásában. Azonban ők nem válságot akartak, csak a megszokott status quo és modus operandi fennmaradását (--> a cikkben is említett intézményi tehetetlenség). Ami olyan jó üzlet volt, hogy ha ők nem csinálják, akkor valószínűleg más szereplők vagy strutúrák léptek volna a helyükre. Nem akartak válságot, nem is hitték hogy ilyen lehetséges, "tagadásban" voltak -- hogy egy másik fontos pszichológiai állapotot is említsek, ami nagyon súlyosan meghatározza az emberiség mai helyzetét (és aminek lehet hogy egyszer szintén szentelek egy külön bejegyzést -- ha még lesz erre idő). Nyilván ez miatt van is felelősségük, nem is kevés. De lássuk meg, nem ők irányították a rendszert -- ők is csak fogaskerekek voltak benne.

Bobkó Csaba 2011. augusztus 30. 21:50  

Egy bizonyos szinten értelmes a bejegyzés, egy másik szintewn meg nem vesz tudomást a tényekről. Természetesen nics olyan titkos összessküvő kör, amely mindent kezében tartana. De hamár Molnár Géza került szóba, az emberi közösségek hosszú korokon keresztül igyekeztek kisebb-nagyobb fokban a természettel együttműködve élni. E természettel együttműködő életformák lerombolására a mai globális kapitalizmus rendszere kifejlődése évszázadai során óriási energiát fordított, nem utolsósorban összeesküvések, forradalmak szervezése, bomlasztó ideológiák terjesztése útján.

Csizi 2011. szeptember 14. 22:18  

Szerintem is van összeesküvés, nagyon is. Persze nem úgy, hogy a világ nagy emberei leülnek egy kerek asztal köré és eldöntik, hogy tönkre fogják tenni a bolygót. De bizony komoly érdekösszefonódások vannak a politika, a bankszektor és a nagyvállalatok között, olyannyira, hogy még az emberek alapvető világnézetét, gondolkodásmódját is szánt szándékkal, nagyon is tudatosan és alattomosan manipulálják - pl. hogyan táplálkozzunk (betegségbiznisz+"műanyag"-ipar+génmanipulálós területfoglalás, stb.), hogyan nézzünk ki (totálisan nulla önértékelésű embereket lehet a legkönnyebben manipulálni), hogyan idegenedjünk el a lehető legjobban egymástól (oszd meg és uralkodj). A sor hosszasan folytatható, tudatosan alakították így és ez nagyon csúnya. :((

Bandar Jangkrik 2011. szeptember 22. 1:05  

I already follow, please follow back .. Follow to Page Rank 4 Blog join here

Czúcz Bálint 2011. szeptember 27. 2:23  

Sziasztok, köszi a megjegyzéseket.
A dolgok, mint általában, nem fehérek és feketék. Mint ahogyan a hazugságot a tévedéstől gyakran csak egy paraszthajszál választja el, ugyanígy lehet hogy az ami egy bizonyos nézőpontból összeesküvésnek tűnik, egy másik nézőpontból normális "munkának", vagy akár a "világ megjobbítására tett kísérletnek" is beállítható. (Az emberi természet pedig, mint tudjuk, mindig is nagyon hajlamos volt az önigazolásra, akár önmaga becsapása árán is.)

Az hogy melyik világszemléletet választjuk, az nagyrészt azon múlik, hogy mit feltételezünk a tőlünk messze élő, és nálunknál jobb pozícióba "jutott" embertársainkról. Egészen más, ha úgy tekintünk rájuk, hogy ők is sodródnak egy kusza és átláthatatlan világban, sikereket hajtva és közben önigazolást keresve, mint hogyha a valóság teljes mélységének tudatában lévőnek gondoljuk őket, akik szándékosan tévesztenek meg, manipulálnak, alakítják olyanná a világot, amilyenné az válik. Ez két különböző "világnézet": az egyik a sodródásban "jobban úszó" (de végül ugyanúgy elmerülő) áldozatokat lát a TPTB-ben, míg a másik galád tervek tudatos megvalósítóit.

A két világnézet között a diagnózis alapján javasolható kezelésekben van a legnagyobb különbség. Bár a második viszonylag egyszerű, megoldási javaslatokat sugall (le kell leplezni, el kell kergetni a galád összeesküvőket, és új jobb, tisztább embereket ültetni a helyükre), ezek a megoldási javaslatok azonban kudarcra vannak ítélve. A korrupt vezető rétegek helyére ugyanis újabb korrupt vezetők kerülnek, mint azt a történelem már számtalanszor megmutatta. Ugyanis, ahogy az az első világkép alapján is sejthető, az egész rendszer hibás. Csak rendszerszinten van esélyünk kezelni a problémákat.

Vagy ha úgy tekintünk rá, akkor viszont mi mindannyian részei vagyunk a nagy összeesküvésnek: akik nyaralni megyünk, mosógépet indítunk, kávét főzünk, pizzát rendelünk, megvesszük a kínait mert az olcsóbb, hitelt veszünk fel, vegyszereket használunk, autóba szállunk hogy dolgozni menjünk (hogy a gyermekünknek már még több és jobb legyen), és mindezért valami abszolút e rendszer logikájába illeszkedő tevékenységet végzünk amellyel a rendszer gépezetét lendítjük előre.

Üdv,
Bálint

Névtelen,  2011. szeptember 27. 18:33  

Nekem összességében az a bajom, hogy a téma (olajhozam-csúcs / gazdasági összeomlás) szakértői, mind idehaza, mind külföldön (2010-es Bundeswehr jelentés publikus változata, 2010-es német Tipping Point tanulmány stb.) valahogy se a történelemmel, se a hadtörténelemmel, se a jelenlegi geostratégiai átrendeződésekkel és a fegyverkezési "játszmákkal" nincsenek teljesen tisztában, és így a legtöbb elemzés azért elég hiányos konklúziókkal zárul. Én eléggé elmélyültem a fenti témakörökben, nem vagyok szakértője, de amatőr sem vagyok benne, viszont az általam hiányoltakhoz nagyon is értek. Érdemes lenne ezekkel is foglalkozni, akkor ugyanis az elemzők még nyugtalanabbul fognak aludni, tudván, hogy tényleg durva világ jön hamarosan.

Üdvözlettel,

Stephen

Megjegyzés küldése

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP